Hírek

Fűtéskorszerüsítés Csörgőfa sor 8.

2013.01.18.

Az irodaépület fűtési, hűtési HMV (használati melegvíz) ellátó rendszerének korszerüsítése geotermikus hőszivattyúval. A beépíteni tervezett berendezés a Vaporline GBI-40 HACW fűtő, aktív hűtő és HMV készítő reverzibilis hőszivattyú.Megelőző állapot

 

1. Központi fűtés

 

Az épület transzmissziós hőveszteségét az érvényben lévő előírásoknak megfelelően határozták meg. A kazánházban elhelyezett melegvíz kazán kiválasztásánál figyelembe vették a szellőzési valamint a használati melegvíz termelés hőigényét is. Ennek alapján a kazánházban az alábbi kazánt helyezték el:

 

l db BUDERUS, G334XZ atmoszférikus földgáztüzelésű melegvíz kazán (P=110 kW, η=93%, Vg=13,0 m3/h kétfokozatú gázégő 25 mbar gáznyomásra).

 

A kazánházban helyezték el a 200 literes változó nyomású zárt tágulási tartályt, a meleg vizes fűtési rendszer feltöltéséhez szükséges vízlágyítót, lágyvíz tartályt és töltő szivattyút, a 1 db álló 550 literes fűtésű tárolós vízmelegítőt valamint a fűtési osztót és gyűjtőt. A következő fűtési áramköröket alakították ki:

 

a)     használati melegvíz készítés keringető szivattyúval, a kazán szabályozóról vezérelve

b)     fejépület és üzemcsarnok kabin radiátoros fűtés keringtető szivattyúval, háromjáratú szabályozó szeleppel, a kazán szabályozójáról az időjárás függvényében vezérelve

 

Az osztón és gyűjtőn a bővítéshez 1 db tartalék csonkot hagytak. A második emelet részére külön alapvezetéket építettek ki a radiátor csatlakozásokkal együtt. Az iroda épületben acéllemez lapradiátorok fedezik a transzmissziós kőveszteséget. A fűtési előremenő vízhőmérsékletet a külső levegő hőmérséklet függvényében szabályozták. Minden fűtőtestet termosztatikus szeleppel láttak el. A fűtési vezetékeket az irodaépületben álmennyezetben ill. falhoronyban szerelték. A fűtési alapvezetéket hőszigetelték. A rendszer magas pontjain átfolyós légedények lettek felszerelve.

 

2. Szellőzés

 

A fejépület szociális helyiségeinek (öltözők, zuhanyozók, mosdók helyiségek) szellőzésénél ki-, bekapcsolásos a belső terű helyiségek részére (női és férfi WC, tak. kra) a világításról működtetett helyi elszívó szellőzést terveztek késleltetett leállással. Az elhasznált levegőt csővezetékbe építhető hangcsillapított ventilátor és helyi elszívók szívják el Az alumínium anyagú elszívó légcsatornák a fejépületben álmennyezetben van vezetve. A szellőző berendezések megfelelő kiválasztásával gondoskodtak a megengedett zajszint alatti üzemről.

 

3. Irodák klimatizálása

 

A földszinti és emeleti irodák klimatizálására MULTI-SPLIT és SPLIT rendszerű klímaberendezést terveztek az üzemcsarnokban elhelyezett kültéri egységekkel. A beltéri egységek álmennyezeti kivitelűek. A hűtési vezetékeket álmennyezetben szerelték és hőszigetelték. A keletkező kondenz vizet csatornába vezetik.

 

4. Vízellátás-csatornázás:

 

A létesítmény hidegvízellátása a közmű hálózatra csatlakozik. A vízmérés külső aknában történik. Az épületbe egy helyen, az öltöző sarkánál csatlakozik. A vízcsatlakozás mérete 3". A melegvíztermelés és tárolás a kazán melegvízével fűtött 1 db 550 literes álló tárolós vízmelegítővel történik. A melegvíz hálózat szivattyús keringtetésű cirkulációs vezeték kiépítésével. A vízvezeték hálózat hőszigetelt horganyzott acélcső alapvezetékkel és ágvezetékkel készült.

A fejépületben és a 2 db csarnokban piros színre mázolt belső tüzivíz hálózatot alakítottak ki, szabvány szerinti ablakos, szekrényes lecsatlakozásokkal, tömlővel, sugárcsővel. A csarnokok fűtetlenek, ezért a külső tüzivíz vezetékbe föld alatti elzárót építettek és a tűzcsapoknál csatlakoznak az üzem- és raktárcsarnokba.

A csatornavezetékek az épület külső csatornahálózatára csatlakoznak. Az épületen belüli vezeték tokos, gumigyűrűs tömítésű műanyagcsőből és idomaiból készültek. Az álmennyezetben elhúzott és az üzem-, raktárcsarnokban vezetett csatorna vezeték GEBEBIT. A csapadékvíz elvezetés épületen belül és csatorna vezeték KG-PVC. A keletkezett kommunális és olajos (raktár csarnok) szennyvizet a külső közműves tervek szerint vezetik el.

A WC bererendezések falra szerelt hátsó kiömlésűek, falba szerelt öblítő tartállyal (GEBEBIT), a zuhanyozók tartalékelzárói az álmennyezetben lettek elhelyezve. A padlóösszefolyók dupla galléros vízelleni szigetelésűek.

 

5. Belső gázellátás:

 

A létesítmény energia ellátása a külső 3 bar középnyomású földgázvezetékről történik. A gáz mérését és nyomáscsökkentését épületen kívül oldották meg. A kazán és a 2 db sötéten sugárzó gázégőinek csatlakozási nyomása 25 mbar. Az ipari telephely max. egyidejű gázfogyasztása 19,0 m3/h. A sárga színre mázolt gázvezetéket épületen belül szabadon szerelték. A kazánházban a GOMBSz-tal összhangban gravitációs szellőztetést terveztek.

 

Tervezett állapot

 

Központi fűtés, hűtés

 

A tulajdonos az épület fűtési, hűtési HMV ellátó rendszerét kívánja geotermikus hőszivattyúval korszerűsíteni. A beépíteni tervezett berendezés a Vaporline GBI-40 HACW fűtő, aktív hűtő és HMV készítő reverzibilis hőszivattyú.

 

A hőszivattyús fűtési rendszer hőforrás oldalának kialakítása engedélyezett bányakapitánysági kiviteli terv alapján történik. Ez a tevékenység tartalmazza a 100 m hosszú duplahurkos hőszondák telepítését, a gerincvezeték és az osztó-gyűjtőket tartalmazó akna elhelyezését a talajban. Szintén ekkor kerül sor a gerincvezeték kiépítése az osztó-gyűjtő aknától a kazánházig.

 

A fűtési rendszer korszerűsítése során a hőleadó rendszer módosítására is sor kerül, a korábban hűtött helyiségekben oldalfali hűtő-fűtő fan-coilokkal lesznek a mennyezeti multi-split klímák kiváltva.

 

A hőszivattyú és a fűtési puffertároló a második emeleti, kazánház feletti részen kerül beépítésre. A kazánházi rendszerillesztés az osztó-gyűjtő szabad csonkjain keresztül történik.

 

A gázkazán tartalék fűtési és melegvíztermelő berendezésként a kazánházban marad.

ADSL internet, Weboldal, Webtárhely, Domain regisztrációwebfejlesztés: GYŐR.NET